Goudse Keramiekdagen – nieuwsbrief voor de professionals / newsletter for the professionals
De Goudse Keramiekdagen bieden in toenemende mate een podium waarop professionele keramisten kwalitatief hoogwaardige keramiek kunnen tonen. Wie daaraan voldoet en zich wil opgeven voor een plaats op de markt, klikt hier en vult daar de aanvraag voor de nieuwsbrief - links op de pagina - in.
Nieuwsbrief voor de liefhebbers / Public newsletter
Wil je bijblijven over wat er gebeurt tijdens de Goudse Keramiekdagen? Abonneer je hier. LET OP: dit is dus niet de nieuwsbrief voor mensen die zelf een kraam willen op de markt. This is not the newsletter for (aspiring) participants.

Zonder Marc van Vegten geen klei

Wat zouden de Goudse Keramiekdagen zijn zonder klei? Een stuk saaier, want er zouden geen demonstraties zijn en die zijn erg geliefd bij zowel keramisten als bezoekers. Daarom vandaag in de schijnwerper Marc van Vegten, de man van klei.

De inspanningen van Marc van Vegten op keramisch gebied mogen gering zijn – verder dan het kleien van een vaasje voor zijn aquarium kwam hij niet – toch zouden de Goudse Keramiekdagen zonder hem niet hetzelfde zijn. Zijn Goudse transportbedrijf Vetrago vervoert de 700 kilo klei waarmee de keramisten hun hoogste vaas en breedste schaal fabriceren. Van Vegtens grootvader reed al voor kleifabriek Vingerling, die begon als sponsor van het (toen nog) pottenbakkersfestival. Diverse overnames en naamsveranderingen later is die rol overgenomen door Sibelco, waar Van Vegten naar eigen zeggen ‘een verlengstuk’ van is. Zijn eigen bedrijf Vetrago aan de Goudkade doet in Nederland de telefonische verkoop en het vervoer van de Sibelco-klei. En al klinkt 700 kilo veel, voor het vervoer naar de Markt kan hij makkelijk toe met een veel kleinere auto dan de vrachtwagen waarvoor hij op de foto poseert.