Wijnand Scholtens; 
“Een keramisch lint van het station tot de Markt zou mooi zijn”.

 in Keramieknieuws

Wijnand Scholtens, directeur jubilerende Nederlandse Keramiekopleiding

Professioneel pottenbakker worden, je specialiseren in glazuren, draaien en handvormen maken of als amateur een zomercursus volgen. Het kan allemaal op de toonaangevende Nederlandse Keramiekopleiding (voorheen SBB) aan de Winterdijk in Gouda. De instelling viert in juni haar dertigste verjaardag als zelfstandige opleiding en is ook dit jaar weer leverancier van de enige keramist die al een jaar van tevoren weet dat hij op de Goudse keramiekdagen exposeert: de winnaar van de SBB Award (zie ook interview in de programmakrant met Jan van de Wetering, de winnaar van vorig jaar).

Het gebouw oogt aan de buitenkant als de lagere school die het ooit was. Eenmaal in de gang trekken tientallen plastic voorraadtonnen de aandacht, net als de cursisten in schort en met stofmasker in de schoollokalen. “95% van de leerlingen is vrouw”, beaamt directeur Wijnand Scholtens “misschien geven die meer prioriteit aan mooie dingen.” Hij is in Gouda ook bekend van het Goudse kunstenaarssamenwerkingsverband de Firma van Drie.

Ambacht
Jaarlijks volgen zo’n 225 cursisten de driejarige opleiding van een dag in de week of een extra leerjaar om zich te specialiseren in glazuren, draaien, porselein, handvormen en ook plateel schilderen. Daarnaast volgen jaarlijks meer dan 250 mensen een korte cursus of een zomerweek. De deelnemers komen uit heel Nederland. Het ambacht staat voorop: “We zijn geen kunstenaarsopleiding, al hebben we dit jaar wel een cursist die de Rietveldacademie heeft gedaan.”
SBB Award en expo
Scholtens toont een aantal vitrines met bijzonder keramiek: in het ene schittert de collectie van oud-voorzitter Walter van Leeuwen. Een andere is gevuld met werk van oud-cursisten dat door de school is aangekocht. Tijdens de Goudse Keramiekdagen doet de opleiding dan ook mee aan de Keramiek Route. Dan is er nog méér te zien: dit jaar helaas géén eindexamenwerkstukken (daarvoor vallen de keramiekdagen te vroeg, maar wel werkstukken van de meesterklas en de extra leerjaren. Dus het is ook nog niet bekend wie Jan van de Wetering opvolgt als winnaar van de SBB-Award. “Die was een terechte winnaar, hij stak met kop en schouders boven de rest uit.”

Gouds Keramiekdagen
De directeur die bij zijn aantreden zes jaar terug niets wist van keramiek (‘maar ik weet wel hoe je een HBO-opleiding moet leiden’) is enthousiast over de Goudse Keramiekdagen. Hij prijst de selectie van keramisten ‘ik ben een voorstander van competitie’ waardoor de Markt ook minder ambachtelijk oogt dan gemiddeld. Hij koopt er wel eens wat en noemt de prijzen ‘een schijntje, zeker nu ik weet wat het aan tijd kost om zoiets te maken’.
Expositie in Stadhuys
De begeleidende expositie op Hemelvaartsdag en de dag erna in de Burgerhal van het Stadhuys heeft voor Scholtens toegevoegde waarde. Die expositie zou wat hem betreft beter kunnen worden aangegeven want nu lopen veel mensen er aan voorbij. En als directeur van de énige keramiekopleiding is hij blij met alles wat tot meer aandacht leidt voor de keramiek, zoals de Keramiek Route en de plattegrond in de programmakrant. Hij gaat nog een stapje verder: “Wat mij betref gaan alle winkels meedoen en komt er een keramisch lint van het station naar de Markt.”

Jubileum
Om 30 jaar als zelfstandige opleiding te vieren, is het zaterdag 9 juni feest aan de Winterdijk te Gouda voor alle oud-leerlingen en cursisten. Er komen demonstraties van vijf prominente keramisten. “Al zijn er ook mensen die zich pottenbakker noemen, terwijl anderen dat niks vinden.” De voorbereidingen zijn in volle gang. Maar voor het zover is, wachten eerst nog de Goudse Keramiekdagen en de examens.

Recent Posts

Typ en druk op enter om te zoeken!