Goudse Keramiekdagen – nieuwsbrief voor de professionals / newsletter for the professionals
De Goudse Keramiekdagen bieden in toenemende mate een podium waarop professionele keramisten kwalitatief hoogwaardige keramiek kunnen tonen. Wie daaraan voldoet en zich wil opgeven voor een plaats op de markt, klikt hier en vult daar de aanvraag voor de nieuwsbrief - links op de pagina - in.
Nieuwsbrief voor de liefhebbers / Public newsletter
Wil je bijblijven over wat er gebeurt tijdens de Goudse Keramiekdagen? Abonneer je hier. LET OP: dit is dus niet de nieuwsbrief voor mensen die zelf een kraam willen op de markt. This is not the newsletter for (aspiring) participants.

Trudy Otterspeer houdt een oud ambacht in ere

Trudy Otterspeer beschildert plateel, een ambacht dat tot ons culturele erfgoed behoort. Op haar voordracht werd ‘Plateelschilderen in Gouda’ in 2014 opgenomen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Trudy Otterspeer wil het oude ambacht plateelschilderen verder ontwikkelen als kunstvorm.

Plateelschilderen houdt in dat ongeglazuurd aardewerk met de hand van een decor of motief wordt voorzien, geglazuurd en vervolgens voor de tweede keer wordt gebakken.

Otterspeer kreeg haar opleiding als plateelschilder bij aardewerkfabriek Zenith in Gouda. Haar leermeester hield haar voor ‘dat het ambacht niet verloren mocht gaan’. En dat heeft Trudy in haar oren geknoopt. De pigmenten en penselen die ze na zijn overlijden kreeg, vormen in 2007 de basis voor de inrichting van haar atelier Ambachtelijk Plateel.  Sinds 2009 is Otterspeer docent aan de vakopleiding voor keramiek SBB in Gouda. Vanaf 2012 geeft zij workshops plateelschilderen in Griekenland.

Trudy Otterspeer geeft demonstraties tijdens de Goudse Keramiekdagen: donderdag 14.00 uur en vrijdag 14.30 uur.