Goudse Keramiekdagen – nieuwsbrief voor de professionals / newsletter for the professionals
De Goudse Keramiekdagen bieden in toenemende mate een podium waarop professionele keramisten kwalitatief hoogwaardige keramiek kunnen tonen. Wie daaraan voldoet en zich wil opgeven voor een plaats op de markt, klikt hier en vult daar de aanvraag voor de nieuwsbrief - links op de pagina - in.
Nieuwsbrief voor de liefhebbers / Public newsletter
Wil je bijblijven over wat er gebeurt tijdens de Goudse Keramiekdagen? Abonneer je hier. LET OP: dit is dus niet de nieuwsbrief voor mensen die zelf een kraam willen op de markt. This is not the newsletter for (aspiring) participants.

Voorproefje programmakrant

Vrijheidsbeeld Joost Smit Goudse Keramiekdagen 2016

Joost Smit is een Gouwenaar met een rijke fantasie. Zijn woonplaats beschikt over veel tot de verbeelding sprekende gebouwen, maar de allermooiste, die maakt Joost zelf. Zijn atelier heet dan ook ‘de Torens van Joost‘. Hij haalt – niet verbazingwekkend – een groot deel van zijn inspiratie uit architectuur, maar die bouwwerken zijn de omhulsels van het leven: zoals hij het zelf zegt lopen er mensen, koningen, prinsen en hofdienders in rond. Je komt er ook wel eens een auto in tegen, of een mooie vrouw.

Aanvankelijk liet hij zich helemaal leiden door zijn intuïtie. ‘Ik begon gewoon ergens en zag wel waar ik uit kwam’, vertelt hij, ‘maar tegenwoordig probeer ik er wel wat meer focus in aan te brengen. Zo is het beeld dat straks op de voorkant van de Keramiekdagen-krant prijkt, duidelijk mijn impressie van vrijheid (dit jaar het thema van de markt – red.). Het is dan ook niet toevallig dat de kleuren rood, wit en blauw er in voorkomen…’

Joost begon zijn loopbaan in het onderwijs als leraar handvaardigheid, maar al dertig jaar vormt de keramiek een belangrijk, en al sinds een aantal jaar het enige bestanddeel. Hij rondde in ’98 de ambachtelijke opleiding Keramische Technieken aan de SBB Gouda af. Zijn atelier is aan huis in het centrum van Gouda en zijn site bevat zijn contactgegevens.

SpektakelkrantDe voorplaat van de Keramiekdagen-krant is altijd gereserveerd voor werk dat het thema van dat jaar goed uitbeeldt.  Vorig jaar was dat bijvoorbeeld ‘Spektakel’ en dat leidde tot de voorkant met de twee mannetjes van Sonja van Dijk dat bij dit bericht te zien is. De toren van Joost houden we nog even voor onszelf: als de krant uitkomt, zetten we dat meteen op de site.