Voorproefje programmakrant

 in Keramieknieuws

Vrijheidsbeeld Joost Smit Goudse Keramiekdagen 2016

Joost Smit is een Gouwenaar met een rijke fantasie. Zijn woonplaats beschikt over veel tot de verbeelding sprekende gebouwen, maar de allermooiste, die maakt Joost zelf. Zijn atelier heet dan ook ‘de Torens van Joost‘. Hij haalt – niet verbazingwekkend – een groot deel van zijn inspiratie uit architectuur, maar die bouwwerken zijn de omhulsels van het leven: zoals hij het zelf zegt lopen er mensen, koningen, prinsen en hofdienders in rond. Je komt er ook wel eens een auto in tegen, of een mooie vrouw.

Aanvankelijk liet hij zich helemaal leiden door zijn intuïtie. ‘Ik begon gewoon ergens en zag wel waar ik uit kwam’, vertelt hij, ‘maar tegenwoordig probeer ik er wel wat meer focus in aan te brengen. Zo is het beeld dat straks op de voorkant van de Keramiekdagen-krant prijkt, duidelijk mijn impressie van vrijheid (dit jaar het thema van de markt – red.). Het is dan ook niet toevallig dat de kleuren rood, wit en blauw er in voorkomen…’

Joost begon zijn loopbaan in het onderwijs als leraar handvaardigheid, maar al dertig jaar vormt de keramiek een belangrijk, en al sinds een aantal jaar het enige bestanddeel. Hij rondde in ’98 de ambachtelijke opleiding Keramische Technieken aan de SBB Gouda af. Zijn atelier is aan huis in het centrum van Gouda en zijn site bevat zijn contactgegevens.

SpektakelkrantDe voorplaat van de Keramiekdagen-krant is altijd gereserveerd voor werk dat het thema van dat jaar goed uitbeeldt.  Vorig jaar was dat bijvoorbeeld ‘Spektakel’ en dat leidde tot de voorkant met de twee mannetjes van Sonja van Dijk dat bij dit bericht te zien is. De toren van Joost houden we nog even voor onszelf: als de krant uitkomt, zetten we dat meteen op de site.

Gerelateerde berichten

Typ en druk op enter om te zoeken!