Goudse Keramiekdagen – nieuwsbrief voor de professionals / newsletter for the professionals
De Goudse Keramiekdagen bieden in toenemende mate een podium waarop professionele keramisten kwalitatief hoogwaardige keramiek kunnen tonen. Wie daaraan voldoet en zich wil opgeven voor een plaats op de markt, klikt hier en vult daar de aanvraag voor de nieuwsbrief - links op de pagina - in.
Nieuwsbrief voor de liefhebbers / Public newsletter
Wil je bijblijven over wat er gebeurt tijdens de Goudse Keramiekdagen? Abonneer je hier. LET OP: dit is dus niet de nieuwsbrief voor mensen die zelf een kraam willen op de markt. This is not the newsletter for (aspiring) participants.

Lia Vriend zorgt voor vurige opening Keramiekdagen

“Ik heb mijn atelier destijds Vuur en Vlam genoemd, wetende dat ik in 2017 gevraagd zou worden om de Goudse Keramiekdagen met dat thema te openen’ zei Lia Vriend met zelfspot bij de officiële opening van de 42-ste Goudse Keramiekdagen. Terwijl natuurlijk iedereen weet dat vuur en vlam slaan op de Raku-manier waarop Vriend haar keramiek stookt. Het werkstuk van klei gaat geglazuurd en al de oven in, die wordt opgestookt tot 1000 graden. Als het gloeiendhete keramiek met een tang in een ton vol zaagsel wordt gelegd, schieten daar meteen de vlammen in op. Rookwalmen stijgen op en al snel doet Vriend een deksel op de ton én een natte deken, om het toegestroomde publiek te behoeden voor de rook. Een kwartiertje afkoelen, terwijl het volgende keramisch topstuk de oven ingaat.

Als dank ontving Vriend uit handen van de scheidend voorzitter Rob van Schijndel een zeefdruk van het gedicht ‘Kwetsbare klei’, dat toenmalig stadsdichter Ruud Broekhuizen in 2015 schreef voor de jarige Keramiekdagen. En om het geheel te vervolmaken wisselden er ook nog twee flesjes bier van eigenaar met de zeer toepasselijke naam Vuur en Vlam.