Frans Gregoor draait ondersteboven!

 in Keramieknieuws

www.fransgregoor.weebly.comOndersteboven draaien, ja dat kan. Een niet te missen demonstratie dit jaar tijdens de Goudse Keramiekdagen. Keramist Frans Gregoor toont het bij zijn kraam. En waar hij staat, kun je op beide dagen te weten komen bij de informatiestand bij het podium, aan de schavotkant van het Stadhuys.

Als je Frans Gregoor vraagt hoe je zijn bijzondere manier van draaien kan noemen is zijn antwoord: ‘simpelweg ondersteboven draaien’. Het moment waarop hij op dat idee kwam staat hem nog helder voor de geest.
‘Een achttal jaren geleden was ik aan het worstelen met porselein. Ik wilde een serie hoge vazen maken en het porselein dacht er anders over. Ian Currie, een glazuurspecialist, logeerde enige tijd bij mij in verband met glazuurworkshops en met hem besprak ik het idee om een draaischijf te martelen door deze ondersteboven te hangen. ‘Lijkt mij een goed idee’ zei Ian en toen hij vertrokken was, heb ik dat dan maar gedaan. De eerste draaisels waren veelbelovend en na een beetje bijsturen hangt er sindsdien een draaischijf ondersteboven in mijn atelier. De zwaartekracht helpt nu een handje in plaats van voortdurend tegen te werken. Al mijn hogere vazen evenals grote schalen met een erg dunne wand draai ik sindsdien ondersteboven.’
www.fransgregoor.weebly.com

www.fransgregoor.weebly.com

Gerelateerde berichten

Typ en druk op enter om te zoeken!