Goudse Keramiekdagen – nieuwsbrief voor de professionals / newsletter for the professionals
De Goudse Keramiekdagen bieden in toenemende mate een podium waarop professionele keramisten kwalitatief hoogwaardige keramiek kunnen tonen. Wie daaraan voldoet en zich wil opgeven voor een plaats op de markt, klikt hier en vult daar de aanvraag voor de nieuwsbrief - links op de pagina - in.
Nieuwsbrief voor de liefhebbers / Public newsletter
Wil je bijblijven over wat er gebeurt tijdens de Goudse Keramiekdagen? Abonneer je hier. LET OP: dit is dus niet de nieuwsbrief voor mensen die zelf een kraam willen op de markt. This is not the newsletter for (aspiring) participants.

En de winnaar is… (het juryoordeel)

detail kunstwerk Vrijheid Harry SpenkinkWat de vijfkoppige jury oordeelde over de  winnaars van de Gemeentelijke Keramiekprijzen en de eervolle vermeldingen:

De eerste prijs is gewonnen door Harry Spenkelink, cursist bij de SBB (vakopleiding keramiek), met recht een aanstormend talent te noemen. De jury roemt de enorme vrijheid die de kunstenaar heeft genomen in de verbeelding van het thema “Vrijheid!”. Het beeld dat wordt opgeroepen is absoluut van deze tijd en technisch van een schijnbaar grote eenvoud die pure klei laat zien. Spenkelink heeft de vrijheid genomen om onvrijheid uit te beelden.

De tweede prijswinnares is Diane Tafel. Haar kunstwerk getuigt van een zeer doordacht concept dat bij weten van de jury niet eerder is vertoond. Het is een prachtige vertaling van de worsteling om vrijheid te bereiken.

Bea Riksen heeft de derde prijs in de wacht gesleept. Haar kunstwerk is gebaseerd op een origineel idee dat gedetailleerd is uitgevoerd. Het lijkt op een verbeelding van een dierenfabel, waarbij zij meerdere technieken heeft gebruikt.

Eervolle vermeldingen zijn gegaan naar Gudrun Lüpke en Rieke de Graaff. Door Gudrun is het thema vertaald in een vluchtelingenboot met dieren die daarmee een dubbele boodschap geeft. Overheersend is daarbij – met de ark van Noach op het netvlies- hoop voor de toekomst. De creativiteit die het werk uitstraalt stemt tot blijdschap.

Rieke de Graaff viert de vrijheid met een beeltenis van een stevige dame met hoedje, vlag en toeter . De jury roemt de perfectie die het werk uitstraalt. Naïviteit en ambachtelijkheid typeren het werk dat bij een nadere beschouwing verrassend gedetailleerd is.

Vanmiddag om half vijf worden op het podium tussen de achterkant van het Stadhuys (bij het schavot) en de Waag de publieksprijzen uitgereikt. Deze resulteren uit de voorkeuren van bezoekers aan de expositie.