Aankondiging Goudse Keramiek Dagen 2014

 in Persbericht
met twee mensen één vaas draaien

Duodraaien is meer dan dubbel lastig

Keramiek Dagen 2014 met thema gebruiksgoed

Duodraaien en keramiekwandelen

De jaarlijkse Goudse Keramiek Dagen (29 en 30 mei, dus Hemelvaartsdag en de vrijdag er na) hebben dit jaar als thema gebruiksgoed. Er zal dus veel aantrekkelijk eigentijds servies te zien zijn, maar er is meer: voor het eerst kan het publiek zien hoe duodraaien in zijn werk gaat en de Goudse keramiekroute wordt ten doop gehouden.

Duodraaien houdt in dat twee keramisten die goed kunnen draaien samen tegelijkertijd één werkstuk produceren. Als ze bijvoorbeeld een vaas draaien en die wordt hoog, kan het gebeuren dat ze allebei met één arm in die vaas zitten en ook beiden met hun andere hand de buitenkant vorm geven. Dat vereist – naast een perfecte samenwerking – ook een duidelijke organisatie waarbij één de leiding heeft. Niet alleen de motoriek van de draaiers moet dus op die van de ander afgestemd zijn, het is ook belangrijk dat ze in andere opzichten als een perfect team kunnen werken. Gaat dat niet, dan zal de draaischijf dat onverbiddelijk afstraffen. 

Gouda Keramiekstad

Gouda is van oudsher een keramiekstad; het is geen toeval dat de enige ambachtelijke vakopleiding SBB al sinds jaar in dag in de stad huist. De SBB ontwikkelde samen met de Stichting Goudse Keramiek Dagen, het Goudse Gidsen Gilde en de historische vereniging Die Goude een wandelroute die langs allerlei keramisch interessante plekjes voert. Daarbij moet je denken aan interessante galerieën  en winkels, maar vlak ook bijvoorbeeld allerlei aardige en historische gevelstenen niet uit. Voor de wandeling is een brochure met een kaartje gemaakt, die tijdens de Goudse Keramiek Dagen voor het eerst verkrijgbaar is. De wandeling is onderhoudender dan de oude Goudse Keramiek Route – die ook nog bestaat – en die vooral instellingen en galeries omvat.

Natuurlijk ontbreken ook de bekende onderdelen niet: demonstraties plateelschilderen, de wedstrijden voor het draaien van de hoogste vaas en de grootste schaal, kinderen kunnen zelfs kleien en kennismaken met draaien. Als ze dat niet leuk vinden kunnen ze zich nog altijd een spidermangezicht – of iets anders – laten aanmeten bij de schmink.

Eigen plateel laten keuren

Een bijzonder onderdeel dat elke keer geprogrammeerd wordt: op de middag van Hemelvaartsdag kunnen mensen uit het publiek hun eigen plateel-aardewerk laten keuren door deskundigen van het Museum Gouda.

In het Museum Gouda staat weer het werk van de beste deelnemers aan de vervolgopleiding bij het SBB tentoongesteld. In de Sterzaal van het voormalige stadhuis staat het beste werk van de keramisten op de markt, waarop een vakjury en het publiek hun stem kunnen uitbrengen. Tijdens de markt worden de prijswinnaars bekend gemaakt.
Het maken van handvormen en het gieten van de bekende Goudse pijpen is te zien. Er staat op de markt een infostand, waar een krant te krijgen is met een plattegrond van de Keramiek Route en een lijst van deelnemers aan de markt.

Recent Posts

Typ en druk op enter om te zoeken!